DEDEMSVAARTAC.NL
DAC
Veel prijzen naar DedemsvaartAC bij Christmas Swim

Leeuwarden, 31-12-2023 - De titel: Zwemster van het toernooi, ontging Ismay Lichtendonk net. De styliste Kinge Zandringa van de Dolfijn uit Amsterdam ging met die prijs naar huis na het 2-daagse toernooi, de Christmas Swim in Leeuwarden. Dit jaarlijkse evenement werd donderdag en vrijdag gehouden met een flinke deelname uit Dedemsvaart. Het grootste deel van de deelnemers kwam uit Friesland. Ismay Lichtendonk, Michelle Zomerdijk en Marlies Dijsselhof pakten de meeste prijzen. Bovendien werden er heel wat beste tijden uit de boeken gezwommen. Het meest opvallend waren de tijden die Leyona Lichtendonk en Daphne Dijsselhof op de klokken brachten. Leyona was verre van fit bij de Nederlandse kampioenschappen een week geleden, maar bij de Christmas Swim kon ze laten zien, dat ze niet voor niets getraind had.
Het zwemmen van toernooien met series en finales vergt andere capaciteiten van de zwemmers dan het zwemmen van limietwedstrijden. In de finale is het zaak, dat je nog harder zwemt dan in de series en zeker harder dan je tegenstanders, zodat je de prijzen pakt. Bovendien zwem je een afstand op een dag voor de tweede keer. Als je kritisch kijkt naar je race in de series, dan zijn er vast punten waarop je in de finale winst kunt pakken. Ervaren zwemsters als Ismay Lichtendonk en Michelle Zomerdijk kennen zo langzamerhand dat spelletje. Marlies Dijsselhof zet daar ook grote stappen in. Ze liet dat zien met fraaie races in de finales, waarbij ze zich absoluut niet de kaas van het brood liet eten. -----Junioren----- Daphne Dijsselhof zwom nog niet veel finales in haar carrière. Donderdag lukte het de junior-zwemmer om door te dringen tot de b-finale van de 100 wissel. Met 1.13.15 haalde ze seconden van haar beste tijd af. In de b-finale reikte ze naar een negende plaats. Mooie tijden bracht ze ook op de klokken op de 100 vrij en de 50 vlinder. Een andere junior-zwemmer die doordrong tot een finale was Duuk Harms. Hij was donderdag niet tevreden over zijn 100 rug in de series. Hij kwam in de ochtenduren maar niet op gang. In de finale aan het eind van de middag ging het een stuk beter. Daar reikte hij naar de eerste plaats in de b-finale. Hij verbeterde zijn beste tijd op dit nummer naar een prachtige 1.03.67 en die tijd was in de a-finale zelfs goed geweest voor een vierde plaats. Ook op de 50 rug verbeterde hij zijn beste tijd en kwam hij in de b-finale. In die b-finale werd hij vierde. Op de 100 wissel kwam het niet tot een finaleplaats, maar liet hij wel een mooie 1.08.54 noteren. Een junior die bij de Christmas Swim ook aan de weg timmerde was Bibi Weideman. Zij verbeterde zowel haar beste tijd op de 100 als de 200 wissel. -----Aangescherpt----- De jeugdzwemmers hadden iets meer dan een week geleden hun Nederlandse kampioenschappen. De meeste zwemmers van DedemsvaartAC die hier mochten aantreden kwamen voor het eerst uit in deze categorie. Een jaar geleden zwommen ze nog bij de junioren-kampioenschappen en nu bij de senioren-kampioenschappen. Het is meestal een flinke sprong voor deze zwemmers. De limieten die ze moeten zwemmen om mee te mogen doen staan een stuk scherper. Bovendien werd de toelating tot deze kampioenschappen op het allerlaatste moment nog aangescherpt, waardoor er veel zwemmers buiten de boot vielen. De Christmas Swim in Leeuwarden bood een prima gelegenheid om je gram te halen. Zo haalde Lois Waterham uit op de 400 vrij met een tijd die voor het eerst onder de 5 minuten lag. Ze mocht later uitkomen in de b-finale van de 100 vrij en dat deed ze heel goed. Ze ging veel sneller dan in de finales en eindigde met 1.02.64 maar iets boven haar beste tijd. Bij de jongens-jeugd zwommen Melle van Veen en Emiel de Bruijn voor het eerst bij de jeugd op het NK. Melle deed dat vooral goed op de 400 vrij. Vrijdag kreeg hij de kans om te laten zien, dat hij ook op de 200 vrij mooie dingen had kunnen laten zien als hij was toegelaten. Hij ging voor het eerst onder de 2 minuten met 1.59.79. Hij pakte een derde plaats op de dubbele afstand in Leeuwarden, de 400 vrij. Op de 200 wissel slaagde hij er in om in precies dezelfde tijd aan te tikken als waar hij ook mee stond ingeschreven, 2.18.53. Op de 400 vrij stond ook clubgenoot Emiel de Bruijn op het startblok. Hij tikte als vierde aan in 4.38.11. Het meest in zijn sas was hij met zijn 1.10.92op de 100 school. Het betekende een mooi persoonlijk record en een plaats in de b-finale. Ook op de 50 schoolslag veroverde hij een finaleplaats, maar nu was het een a-finaleplaats. Hier werd hij zesde. Leyona Lichtendonk zwemt al voor het tweede jaar bij de jeugd en zij had veel minder moeite met het zwemmen van limieten voor de Nederlandse kampioenschappen dan vorig jaar. Zij had echter de pech, dat ze tijdens deze kampioenschappen verre van fit was. In de afgelopen week knapte ze snel op en met mooie tijden en een b-finale op de 100 rug kon ze dik tevreden zijn. Er sneuvelden zelfs persoonlijke records op de 100 rug, de 400 wissel en de 200 rug. Op de 400 wissel zorgde haar dikke persoonlijke record zelfs voor een vierde plaats. -----Finaleplaatsen----- Bij de senioren werden begrijpelijkerwijs de meeste finaleplaatsen bij elkaar gezwommen. Het bleef bij sommige zwemmers niet alleen bij finaleplaatsen, maar door hen werd er ook nog een greep gedaan in de prijzenpot. Marlies Dijsselhof maakte dit jaar de sprong van de jeugd naar de senioren. Ook dat is een lastige sprong met weer veel scherpere limieten. Ze liet bij de Christmas Swim zien, dat ze uitstekend uit de voeten kan op de schoolslag en dat ze ook zeker in finales haar mannetje staat. Ze werd tweede op de 200 school en derde op de 100 school. Van de 400 wissel waren er geen finales. De uitslag van de series was direct de einduitslag. Marlies werd derde op dit nummer. Haar 2.46.73 op de 200 school leverde haar bovendien een persoonlijk record op. Dennis Mosterman en Stan Tibben maakten dezelfde sprong van jeugd naar senior. Dennis veroverde 3 keer een finaleplaats. In de series van de 100 vrij vestigde hij met 56.67 al een persoonlijk record. In de b-finale ging het nog sneller met 56.48. Hij staat zeker niet te boek als vlinderzwemmer, maar ook op de 50 meter van deze slag haalde hij de b-finale en een mooi persoonlijk record. De meeste verbazing wekte zijn b-finaleplaats op de 100 vlinder. Hij haalde vele seconden van zijn beste tijd af in de series en de b-finale ging het nog een ruime seconde sneller met 1.06.10. Stan staat wel te boek als vlinderslagzwemmer. Hij werd vierde op de 100 vlinder en hij pakte het brons op de 200 vlinder. Op dit laatste nummer ging zijn beste tijd eraan. Ismay Lichtendonk en Michelle Zomerdijk hoorden bij de meest ervaren zwemsters van het toernooi. Ismay won alle rugslagnummers. Ze werd tweede op de 100 en 200 vlinder en derde op de 50 vlinder. Ze werd ook tweede op de 50 meter schoolslag en op de 100 meter wisselslag. Ze nam niet alleen hierom veel prijzen mee naar huis, maar ook vanwege het feit dat ze het toernooirecord verbeterde op zowel de 50, de 100 als de 200 rug. Michelle Zomerdijk heerste op de schoolslagnummers. Ze won zowel de 50, de 100 als de 200 school. Op dit laatste nummer moest ze flink strijd leveren met clubgenote Marlies Dijsselhof. De meeste voldoening gaf de 100 schoolslag vanwege haar nieuwe persoonlijke record in 1.13.25. Ze pakte ook nog een derde prijs mee op de 50 vrij. Uitslagen: https://webkalender.knzb.nl/webkalender/wedstrijd/24737/