DEDEMSVAARTAC.NL
DAC
Dames DedemsvaartAC tweede van Nederland

Rotterdam, 25-06-2023 - De sfeer was prima en de prestaties van dag 1 logen er niet om. Coach Monique Bergsma van DedemsvaartAC keek dan ook met vertrouwen uit naar dag 2 van de Nederlandse sprintkampioenschappen in Rotterdam. Dat bleek achteraf helemaal terecht te zijn. Er werden weer heel veel persoonlijke records naar de boeken verwezen. Er werden halve finale- en finale-plaatsen behaald door Ismay Lichtendonk en Manon Compagner. In de finale van de 50 vlinder reikte Manon Compagner naar het brons in een mooie tijd onder de 27 seconden. Het laatste damesnummer van de dag was een 4x50 wisselslagestafette. DedemsvaartAC stond op een veelbelovende tweede plaats, maar de concurrentie was heel dichtbij. Na prima zwemmen van Ismay Lichtendonk, Michelle Zomerdijk, Manon Compagner en Linde Kolkman bleek de tweede plaats buiten gevaar en was de eerste plaats zelfs veel dichterbij. Dolgelukkig vielen de dames elkaar in de armen: Ze hadden het zilver gewonnen.
DedemsvaartAC begon zondag in Rotterdam op de tweede dag van de Nederlandse sprintkampioenschappen, met een estafette voor de jeugd. Het ging om de 4x50 vrij-estafette gemengd voor jongens en meisjes. DedemsvaartAC had twee ploegen op het startblok. Gijs Vrieling, Stan Tibben, Marlies Dijsselhof en Lois Waterham reikten naar de tiende plaats. Met hun ploeg gingen ze een eind onder de inschrijftijd. Even later mochten Gijs Vrieling en Stan Tibben al weer op het startblok klimmen, nu voor een 50 vrij persoonlijk. Zowel Stan als Gijs verbeterden hun beste tijd. Stan kwam voor het eerst onder de 25 seconden. Gijs bleef er maar iets boven steken. Ook Dennis Mosterman ging sneller dan ooit. Hij staat niet bekend als sprinter. Hij kwam met een dik persoonlijk record wel een eind onder de 26 seconden. Voor de dames was de 100 wissel het eerste programmanummer. Ismay Lichtendonk liet haar veelzijdigheid zien en drong met een mooi persoonlijk record van 1.03.20 door tot de halve finale. Behalve Ismay behaalden ook Michelle Zomerdijk, Linde Kolkman en Tessa v.d. Belt een persoonlijk record. Vooral van de tijd van Linde ging er een hele hap af. In de uitslagen stonden Michelle en Linde weer, net als zo vaak op sprintafstanden, pal na elkaar. Dit keer stond Michelle net boven Linde. -----favoriete slag----- Het tweede deel van de ochtendsessie werd begonnen met een 50 school voor de mannen. Dennis Mosterman kan niet zo goed sprinten op de 50 vrij, maar wel op de schoolslag. Dat liet hij zondag zien op de 50 school in Rotterdam. Met 32.24 ging hij onder zijn beste tijd. Finmar Rijnkels bleef daar maar opvallend weinig achter. Ook hij verbeterde zijn beste tijd. Hij kwam tot een prima 32.51. Gijs Vrieling staat zeker niet bekend als schoolslagzwemmer, maar deed ook mee op deze afstand. Hij stelde zijn beste tijd bij naar 33.26. Daarna waren de dames weer aan de beurt. Het was tijd voor de favoriete slag van Manon Compagner, de 50 vlinder. Na de series bleken Manon Compagner en Ismay Lichtendonk zich geplaatst te hebben voor de halve finale. Michelle Zomerdijk en Ismay Lichtendonk zorgden voor de dikke persoonlijke records. De ochtendsessie werd afgesloten met een 50 rug voor de mannen. Gijs Vrieling en Lias IJzerman staan beiden te boek als rugslagzwemmers. Ze gingen allebei ook een eind onder hun beste tijd. Gijs ging onder de 29 seconden en Lias onder de 30 seconden. -----Halve finale----- Tijdens de middagsessie stonden er eerst de halve finales op het programma. Het aantal halve finaleplaatsen voor DedemsvaartAC was niet zo groot als zaterdag. Ismay Lichtendonk ging als vierde de halve finale in op de 100 wissel en Manon Compagner als vijfde op de 50 vlinder. Ismay haalde op de 50 vlinder haar tweede halve finaleplaats van de dag. Op deze afstand stond ze zevende. Toen de rook van de halve finales was opgetrokken stond er opnieuw een persoonlijk record in de boeken van Ismay op de 100 wissel. Ze bracht het terug tot 1.03.00. Ze ging daarmee als vierde de finale in. Manon bracht haar tijd op de 50 vlinder terug naar 27.11. Ze ging met deze tijd als tweede naar de finale. Daarmee was het voor de beide dames nog niet afgelopen in dat deel van het wedstrijdprogramma, want direct na de halve finales was er nog een estafette 4x50 wisselslag gemengd voor dames en heren. Ismay Lichtendonk, Dennis Mosterman, Manon Compagner en Gijs Vrieling gingen een eind onder de inschrijftijd en werden negende van Nederland. Vooral de tijden van de beide heren viel op. Dat gold ook voor de tweede ploeg met Linde Kolkman, Michelle Zomerdijk, Stan Tibben en Emiel de Bruijn. Ook hier viel het zwemmen van de beide heren op. -----Tweede----- In de finale van de 100 wissel kon Ismay Lichtendonk haar prestatie van de series en de halve finale niet meer herhalen. Manon Compagner kon op de 50 vlinder nog wel wat harder dan in de halve finale. Ze ging nu met 26.91 voor het eerst onder de 27 seconden en pakte daarmee de derde plaats. Ze zorgde voor de tweede medaille van dit toernooi voor DedemsvaartAC. Daarna restte er alleen nog een estafette 4x50 wissel voor dames. Daar lag de druk hoog. De dames stonden als tweede genoteerd met hun inschrijftijd. De eerste plaats leek ver uit beeld, maar de verschillen met nummer 3 en 4 waren maar heel gering. Na een prima rug van Ismay Lichtendonk, wist Michelle Zomerdijk de goede positie te handhaven en bijna beslag te leggen op de eerste plaats. Datzelfde gold voor Manon Compagner, die nog maar net uit het water was van haar 50 vlinderfinale. Sprinter pur sang Linde Kolkman zwom harder dan ooit op de 50 vrij en tikte zelfs onder de 26 seconden aan. De tweede plaats kwam in de verste verte niet meer in gevaar. De eerste plaats was dichterbij. De dames waren dolblij met hun tweede plaats en medaille. Een dergelijke prestatie had men lang niet gezien bij DedemsvaartAC. Uitslagen: https://yannz.nl/livetiming/NKsprint2023/