DEDEMSVAARTAC.NL
DAC
Ismay Lichtendonk tweede van Nederland

Rotterdam, 24-06-2023 - Het was de derde achtereenvolgende week, dat er kampioenschappen van Nederland op het programma stonden. De sprintkampioenschappen, die net als vorig jaar in Rotterdam werden gehouden, zijn het meest attractief. Voor de zwemmers was het na al het zwemmen in een 50-meterbad lekker om weer even in een 25-meterbad te kunnen racen. De verschillen bij het aantikken waren vaak met het blote oog niet te zien. Ismay Lichtendonk behaalde een zilveren medaille op de 50 rug. Rebecca Reurink werd vierde op de 50 vrij bij de jeugd en Manon Compagner zesde bij de senioren. De estafetteploegen stegen boven zichzelf uit. De 4x50 vrij dames vormde daarbij de apotheose. Na een spannende strijd kon DedemsvaartAC de vijfde plaats binnenhalen.
Het NK-sprint wordt door veel zwemmers gezien als de leukste wedstrijd van het jaar. Kort na de Nederlandse kampioenschappen op 50-meterbad, is het heerlijk om nog even te sprinten op een 25-meterbaan. Enkele jaren geleden werd deze wedstrijd weggesaneerd. Sinds vorig seizoen is deze wedstrijd weer terug en nu kijkt men er weer erg naar uit. DedemsvaartAC is met een grote ploeg aanwezig. Direct bij het eerste nummer werd al duidelijk dat DedemsvaartAC aanwezig was. Het ging om een 4x50 wisselslag-estafette gemengd, 2 jongens en 2 meisjes. Gijs Vrieling startte met een dik persoonlijk record van 28.77 op de 50 rug. Marlies Dijsselhof kwam tot een 34-er op de 50 school gevolgd door 26-ers van Stan Tibben op de vlinder en Rebecca Reurink op de vrije slag. De snelle tussentijden resulteerden in een tijd die ver onder de inschrijftijd lag. De ploeg werd net geen eerste in de serie. In het totaal belandde de ploeg op een prima achtste plaats. -----Ultieme sprint----- Voor de dames stond er direct het ultieme sprintnummer, 50 vrij op het programma. Maar liefst 5 dames van DedemvaartAC tikten op dit nummer onder de 27 seconden aan. Manon Compagner met 26.30 en Michelle Zomerdijk met 26.37 bereikten daarmee de halve finale. Ismay Lichtendonk zette een prachtige 26.53 neer. Dit was goed voor een reserveplaats in de halve finale. Bij de jeugd was Rebecca Reurink goed voor een 26-er. Hier worden geen halve finales, maar direct finales gezwommen en daar ging Rebecca als zesde naar toe. Bij de jeugd verbeterden ook Lois Waterham en Marlies Dijsselhof hun beste tijden. Vervolgens ging het met Stan Tibben prima op de 100 wissel bij de jeugd. Hij verbeterde zijn beste tijd naar 1.03.16. -----0,01 seconde----- Voor de dames was de 50 schoolslag het tweede nummer. Ismay Lichtendonk en Michelle Zomerdijk haalden andermaal flink uit met persoonlijke records van meer dan een seconde. De beide dames ontliepen elkaar maar een honderdste van een seconde. Ismay werd gedeeld zesde in 32.76 en Michelle achtste met 32.77. Beide zwemsters bereikten daarmee de halve finale. Bij de jeugd ging Marlies Dijsselhof naar een fraaie 35.36. Voor mannen stond er vervolgens een 50 vlinder op het programma. Stan Tibben had in de estafette al mooie dingen laten zien. Op het persoonlijke nummer verbeterde hij zijn beste tijd naar 27.26. De 50 rugslag was het laatste nummer van de ochtend. Wederom reikten er 2 zwemsters naar een halve finaleplaats. Ismay Lichtendonk ging met een mooie 28.32 als derde naar de halve finale. Met deze tijd evenaarde ze haar beste tijd. De andere halve finalist was Manon Compagner. Zij ging net onder de 30 seconden. Bij de jeugd ging de echte sprintster, Rebecca Reurink, naar een persoonlijk record van 33.12. -----Verbeteren----- In de middag stonden eerst de halve finales genoteerd. Coach Monique Bergsma had in bijna alle halve finales bij de dames wel een of meerdere deelneemsters. Michelle Zomerdijk en Manon Compagner stonden in de tweede halve finale van de 50 vrij. In de series had Michelle al heel wat van haar beste tijd op dit nummer afgehaald en dat lukte in de halve finale niet meer. Manon slaagde daar wel in. Met 26.04 bleef ze net boven de 26-secondengrens steken en haalde ze een finaleplaats. Op de 50 schoolslag zat Ismay Lichtendonk in de eerste halve finale en Michelle in de tweede. Ismay slaagde erin om haar tijd van de series te verbeteren en drong door tot de finales. Michelle bleef er net als op de vrije slag, iets boven steken. Op de 50 rug zat Manon Compagner in de eerste halve finale en Ismay Lichtendonk in de tweede. Manon was sneller dan in de series. Ismay bleef er net boven, maar beide dames gingen door naar de finale. Het blok met halve finales werd afgesloten met een 4x50 vrij gemengd voor dames en heren. Gijs Vrieling, Stan Tibben, Manon Compagner en Linde Kolkman lieten zich hier van de beste kant zien en tikten onder hun inschrijftijd aan. Gijs bezorgde zichzelf bovendien met 25.26 een persoonlijk record. Het team eindigde op de negende plaats. -----Tweede----- In de finales werd het spannend. Het ging vaak maar om honderdsten van een seconde. Manon Compagner startte in de eerste finale, die van de 50 vrij. Met 26.01 bleef ze weer net boven die grens steken. Ze schoof wel op naar de zesde plaats van Nederland. In de volgende finale mocht Rebecca Reurink aantreden voor haar finale 50 vrij bij de jeugd. Een jaar geleden was ze debutant op dit niveau en nu stond ze al in een finale. Dat ze daar niet voor niets stond bleek wel uit de vierde plaats waarop ze eindigde. Ze ging sneller dan in de series. Ismay Lichtendonk mocht eerst op de 50 schoolslag deelnemen aan de finale. Als niet-schoolslagzwemster was dat al een hele prestatie. Verder dan een achtste plaats kwam ze niet. Het was echter een mooie opmaat naar de finale 50 rug, want daar was ze kanshebster. In dezelfde finale stond ook Manon Compagner. Zij eindigde als achtste. De strijd om de prijzen was erg spannend. Het scorebord gaf aan, dat Ismay tweede was. Ze tikte slechts 0,02 seconde sneller aan dan nummer 3 en 0,03 seconde sneller dan nummer 4. Dezelfde spanning zat er ook op de 4x50 vrij dames. DedemsvaartAC lag steeds op plaats 4 of 5. Het werd tenslotte een vijfde plaats. De ploegen 3, 4 en 5 lagen echter heel dicht bij elkaar. Startzwemster Linde Kolkman en Michelle Zomerdijk, Ismay Lichtendonk en Manon Compagner hadden er uitgehaald wat er in zat. Ze gingen ver onder hun inschrijftijd en schoven een plaatsje op van de zesde naar de vijfde plaats. Coach Monique Bergsma kon terugkijken op een bijzonder geslaagde eerste dag. Uitslagen: https://yannz.nl/livetiming/NKsprint2023/