DEDEMSVAARTAC.NL
DAC
Fraaie resultaten in Luik

26-03-2023, 27-03-2023 - De zwemmers van DedemsvaartAC hadden 2 dagen fraaie resultaten geboekt tijdens het zwemtoernooi van Luik en dat lukte ook de zondag. In de ochtenduren stond er weer een programma met 100- en 200-nummers op het programma en ’s middags volgden de finales. De finales leverden een druk programma op voor Leon van den Hof, daarom liet hij de 100 vlinderfinale vallen. Na het laatste nummer kon hij een tweede plaats, een derde en een eerste bijschrijven. De eerste plaats behaalde hij op de 50 rug. Datzelfde deed Ismay Lichtendonk bij de dames. Daarnaast pakte zij 2 keer de tweede plaats, namelijk op de 200 rug en de 100 vlinder. Ze mocht bovendien een prijs in ontvangst nemen voor de derde plaats in het klassement over 6 afstanden. Michelle Zomerdijk legde zondagmiddag in de finale beslag op een gedeelde derde plaats op de 100 vrij. De 100 vrij in de ochtenduren leverde voor DedemsvaartAC het grootste aantal mooie tijden op. Het hoogtepunt was daarbij de 59.32 van Melle van Veen. Dat was tegelijk ook een limiet voor de Nederlandse junioren kampioenschappen.
Na een korte nacht kon er zondagochtend gekeken worden hoe de vlag er bij stond, na 2 dagen zwemtoernooi in Luik. De reis naar Luik, 2 dagen hangen in een zwembad, voor een aantal zwemmers bovendien de inspanningen tijdens de finales, zo langzamerhand begon alles wat hoort bij het zwemmen van een toernooi mee te tellen. Daar was bij de meeste zwemmers nog weinig van te merken. Melle van Veen was een van de eerste zwemmers die dat mocht laten zien. Hij startte op een 200 rug. Met 2.30.11 bracht hij een keurige tijd op de klokken. Gijs Vrieling plaatste zich op dit nummer als vijfde voor de finale met een persoonlijk record van 2.21.69. Gemakkelijk zwemmend deed Ismay Lichtendonk dat bij de dames. Op het volgende nummer, de 100 vlinder plaatste Leon van den Hof zich voor de finale met een fraaie 1.01.58. Hij kreeg het wel zwaar aan het eind. Hij meldde zich af voor de finale, omdat hij daarnaast nog enkele finales moest zwemmen. Een mooie tijd werd er bovendien gerealiseerd door Mart Tempelman. Hij tikte aan in 1.11.63. Bij de dames was er een opvallend goede tijd van Lois Waterham. Zij had het startblok van Luik nog niet vaak betreden, maar op de 100 vlinder realiseerde ze een mooi persoonlijk record van 1.19.53. Zij plaatste zich daarmee net als Leyona Lichtendonk voor de finale bij de meisjes geboren in 2007 en 2008. Bij de dames deden dat Alessia Sluis, Michelle Zomerdijk en Ismay Lichtendonk. -----Laatste----- Het laatste nummer van de ochtend was de 100 vrij en voor dit nummer had zich het merendeel van de zwemmers van DedemsvaartAC ingeschreven. Leon van den Hof was het snelst van hen. Hij bracht 55.17 op de klokken en daarmee ging hij als vierde naar de finale. Gijs Vrieling en Dennis Mosterman sprinten er ook op los en brachten hun beste tijden terug naar respectievelijk 58.19 en 58.87. De juniorenzwemmers kennen al een jarenlange strijd over wie zich het snelst mag noemen op de 100 vrij. Die strijd werd zondag beslecht door Melle van Veen in zijn voordeel. Met 59.32 was hij duidelijk het snelst en haalde hij zijn derde limiet voor de Nederlandse kampioenschappen binnen. Lias IJzerman kwam met 1.00.71 nog het dichtst in zijn buurt. Mart Tempelman en Dirk Hoogeveen scheelden elkaar maar een haartje. Slechts een honderdste van een seconde was het verschil. Het was de eerste keer, dat Dirk wist te winnen van hem. Op hun tijd van 1.02.18 en 1.02.19 konden ze wel trots zijn. Mart Tempelman kon ondanks het verlies van trainingsgenoot Dirk toch terugkijken op een zeer geslaagd toernooi. Bij de dames kwamen de meest opvallende tijden op naam van Esther Dijsselhof en Marlies Dijsselhof, maar vooral op naam van Lois Waterham. Zij verbeterde haar beste tijd naar 1.05.34. Alessia Sluis en Michelle Zomerdijk plaatsten zich voor de finale van de 100 vrij. -----Laatste energie----- Voor finale moesten nog de laatste beetjes energie aangesproken worden. Leon van den Hof begon met een tweede plaats op de 50 vrij Met 24.41 was hij sneller dan vrijdagavond bij de plaatsing. Het was echter niet snel genoeg om de Deense zwemmer die hem toen ook al te snel af was, voor te blijven. De 50 rug daarna, was wel een prooi voor hem. Met 28.58 was hij wederom sneller dan in de series. Hij had 0,2 seconde over op de nummer 2. Lias IJzerman belandde in de lijn, maar ondanks dat, realiseerde ook hij nog een persoonlijk record. Met 31.47 bracht hij het tot een keurige vijfde plaats. Bij de dames zwom Marlies Dijsselhof haar laatste finale en dat was op de 50 vrij. Ze ging ook sneller dan in de series van vrijdag en tikte nu aan in 29.80. Ismay Lichtendonk had op de 50 rug weinig moeite met haar tegenstandsters. Ze was bovendien dik tevreden met haar eindtijd van 30.08. Daarna kon ze zich nog opmaken voor een 100 vlinder en een 200 rug. Ook op de 100 vlinder ging ze prima. Ze wed tweede in een heel mooie tijd van 1.05.96. Alessia Sluis en Michelle Zomerdijk deden ook mee tijdens deze finale, maar in de buurt van de ereplaatsen kwamen zij niet meer. Zij mochten zich gaan opmaken voor de afsluitende 100 vrij. Lois Waterham slaagde erin om tijdens haar leeftijdsfinale van de 100 vlinder nog weer een seconde sneller te gaan dan tijdens de series. -----Vuurwerk----- Het laatste nummer van het toernooi, de 100 vrij-finale, zorgde voor vuurwerk. Bij de heren begon Leon van den Hof vrij rustig, maar in het tweede deel rukte hij op en tikte hij aan in een prima 54.49. Met die tijd gaat hij weer naar zijn toptijd van 4 jaar geleden. Ook bij de dames ging het hard. Michelle Zomerdijk en Alessia Sluis trokken er aan het eind van het toernooi nog even hard aan en finishten in keurige tijden. Michelle kwam tot 1.01.73 en dat leverde haar een gedeelde derde plaats op. Haar beste tijd dateert van enkele weken geleden in Drachten. Ze kwam in de buurt, maar verbeteren zat er niet meer in. Alessia Sluis slaagde er aan het eind van het toernooi nog wel in om haar beste tijd scherper te stellen. Ze kwam tot een fraaie 1.02.02 en daarmee werd ze vijfde. Blij dat alles goed was afgelopen kon coach Monique Bergsma terugkijken op een geslaagd toernooi voor DedemsvaartAC.

© Zwemvereniging Dedemsvaart AC, alle rechten voorbehouden.