DEDEMSVAARTAC.NL
DAC
DedemsvaartAC pakt Nederlandse estafette-titel bij dames

Rotterdam, 30-06-2024 - Lois Waterham waande zich de prooi waar een roedel wilde dieren achteraan zat, tijdens de afsluitende 50 meter vrij van de wisselslagestafette dames op de Nederlandse kampioenschappen sprint in Rotterdam. Op het laatste nummer van het toernooi wist ze de gouden plak op het nippertje veilig te stellen. Ismay Lichtendonk en Michelle Zomerdijk hadden een voorsprong weten op te bouwen op de rugslag en schoolslag. Alessia Sluis wist op de vlinderslag deze voorsprong redelijk te consolideren. Lois Waterham zorgde voor grote vreugde bij zichzelf, haar ploeggenoten en de rest van de aanwezigen van DedemsvaartAC. Het toernooi kende veel successen voor de grote ploeg die DedemsvaartAC op de been bracht. Ismay Lichtendonk veroverde meerdere prijzen en tenslotte mocht ze een grote beker voor de tweede plaats in het algemeen klassement in ontvangst nemen.
Na het NK-lange baan voor senioren en jeugd in Amersfoort en het NK-lange baan voor junioren in Eindhoven zorgt het NK-sprint jaarlijks voor een leuke afsluiting van het seizoen. Voor het derde jaar op rij werd dit toernooi gehouden in het fraaie Rotterdamse bad. Voor de sprinters onder de zwemmers is dit het toernooi waar al een jaar lang naar uitgekeken wordt. Voor de mensen van de langere adem is het een leuk toetje. De organiserende vereniging Feyenoord-Albion was zelf ook prominent aanwezig bij de deelnemers en op het erepodium. DedemsvaartAC was met een groep met maar liefst 27 zwemmers aanwezig. -----Visitekaartje----- Het begon zaterdagochtend met een 4x50 vrijeslag estafette gemengd voor de jeugd. De ploeg van DedemsvaartAC, met Tiamo van der Veen, Emiel de Bruijn, Sofie Kragt en Lois Waterham gaf meteen haar visitekaartje af, door de vijfde plaats te pakken. Het volgende nummer was een 50 vrij voor dames. Vroeg in de morgen wisten Ismay Lichtendonk, Michelle Zomerdijk en Alessia Sluis onder hun beste tijden te duiken. Ismay en Michelle plaatsten zich voor de halve finales, die aan het eind van de middag gezwommen zouden worden. Bij de jeugd verbeterden Daphne Dijsselhof, Esther Dijsselhof, Lois Waterham en Sjors Werger hun beste tijden. Bij de jongens-jeugd stond de 100 wisselslag als eerste nummer op het programma. Emiel de Bruijn, Melle van Veen en Tiamo van der Veen doken seconden onder hun beste tijden. In het tweede deel van de ochtend werd er begonnen met een 50 meter schoolslag voor dames. Michelle Zomerdijk en Alessia Sluis verbeterden hun beste tijden. Michelle en Ismay Lichtendonk veroverden hier hun tweede halve-finaleplaats van deze dag. Bij de jeugd waren er prima tijden van Suus Hoogeveen, Sanne Keizer en Sjors Werger op deze afstand. Bij de heren ging Stan Tibben onder zijn beste tijd op de 50 vlinder en verbeterden bij de jongens-jeugd Melle van Veen en Emiel de Bruijn hun beste tijden. Het laatste nummer van de ochtend was een 50 rug voor dames. Hier veroverde Ismay Lichtendonk haar derde halve-finaleplaats. Lois Waterham verbeterde bij de jeugd haar beste tijd. -----Druk----- Bij de halve finales werd het een druk programma voor Ismay Lichtendonk. Ze werd 3 keer op het startblok verwacht. Michelle Zomerdijk stond voor 2 halve-finales genoteerd. Met fraaie persoonlijke records plaatste Michelle zich voor het eerst voor een finale, de finale op de 50 schoolslag. Ze deed dat als vierde. Ismay plaatste zich als tweede voor de 50 rugslag-finale. Voor Michelle, werd het finalezwemmen een prachtige ervaring. Meteen bij de onderwaterfase van de start ging het echter al mis en dat kon ze niet meer repareren. Voor Ismay ging dat beter. In een mooie 28.27 legde ze beslag op de tweede plaats van de 50 rug en kon ze de begeerde medaille in ontvangst nemen. Olympische spelen-ganger Tessa Giele was onbereikbaar. Daarmee was de koek nog niet op, want na de finales stond de 4x50 vrij voor dames op het programma. Prima zwemmen van Ismay Lichtendonk, Rebecca Reurink en Michelle Zomerdijk, maar vooral van Alessia Sluis, die boven zichzelf uitsteeg, bezorgde de ploeg een onverwachte bronzen medaille. -----Tweede dag----- Ook de tweede dag, de zondag, van de Nederlandse sprint-kampioenschappen begon uitstekend. Emiel de Bruijn, Tiamo van er Veen, Sofie Kragt en Lois Waterham werden achtste van Nederland op de 4x50 vrije slag voor gemengde teams bij de jeugd. Ook de tweede ploeg met Dirk Hoogeveen, Melle van Veen, Leyona Lichtendonk en Daphne Dijsselhof deed het uitstekend. Zij werden elfde. Het eerste individuele nummer van de dag was een 50 vrij voor de heren en de jongens-jeugd. Emiel de Bruijn vestigde zijn naam als sprinter door de snelste tijd op de 50 vrij van de leden van DedemsvaartAC op de klok te brengen. Het werd 24.58. Daarmee werd hij negentiende van Nederland. Ook Tiamo van der Veen ging onder de 25 seconden. Melle van Veen bleef er net boven. Bij de dames haalde Ismay Lichtendonk haar eerste halve-finaleplaats van de dag op de wal op de 100 wissel. Ze wist zich als derde te plaatsen. Marlies Dijsselhof, Michelle Zomerdijk, Daphne Dijsselhof en Esmé Sportel verbeterden hun beste tijden. Op de 50 meter schoolslag voor de heren gingen vooral de jeugdzwemmers Emiel de Bruijn en Ruben Nooter hard. Emiel nadert met 30.68 de 30 secondengrens. Op de 50 meter vlinderslag voor de dames veroverde Ismay Lichtendonk de tweede halve-finaleplaats en bevestigde Lois Waterham nog maar eens haar vorm met wederom een mooi persoonlijk record. Het laatste individuele nummer was een 50 rug. Tiamo van der Veen greep met honderdsten van een seconde naast een halve finaleplaats. Bovendien zou hij graag voor het eerst onder de 27 seconden duiken. Met 27.00 lukte dat net niet. Emiel de Bruijn, Duuk Harms, Ruben Nooter en Mart Tempelman verbeterden eveneens hun beste tijden -----Estafette-titel----- In de middaguren stond het laatste deel van de Nederlandse sprintkampioenschappen op het programma. Er werd begonnen met de halve finales. Tijdens haar eerste halve finale plaatste Ismay Lichtendonk zich als derde voor de finale op de 100 wissel. Op de tweede halve finale kon ze met de hakken over de sloot nog net mee naar de finale van de 50 vlinder. De halve finales werden afgesloten met een 4x50 meter wisselslag-estafette voor dames en heren gemengd. Ismay Lichtendonk, Ruben Hoeve, Stan Tibben en Michelle Zomerdijk wisten de vijfde plaats te bemachtigen. De tweede ploeg met Gijs Vrieling, Dennis Mosterman, Alessia Sluis en Lois Waterham werd veertiende. In de finales werd het brons voor Ismay op de 100 wissel. In de finale van de 50 vlinder kon ze geen rol van betekenis meer spelen. In het totaalklassement veroverde ze met al haar finaleplaatsen de tweede plaats achter Tessa Giele, die een groot deel van de finales wist te winnen. Ismay ontving na afloop een fraaie bokaal. Het laatste nummer voor DedemsvaartAC was de 4x50 wisselslag-estafette voor dames. De ploeg stond als derde genoteerd, maar de concurrentie was groot. Ismay Lichtendonk opende met een prima 50 rug. Ze had een halve seconde voorsprong op de rest van het veld. Die voorsprong werd verder uitgebouwd door Michelle Zomerdijk. Aan Alessia Sluis en Lois Waterham was de ondankbare taak om die voorsprong tegen een overmacht te bewaken. Net als op haar 50 in de 4x50 vrije slag-estafette kweet Alessia Sluis zich weer uitstekend van haar taak en leverde ze na de 50 vlinder, met haar aantik een voorsprong aan de slotzwemster van DedemsvaartAC. Jeugdzwemster Lois Waterham moest strijden tegen een overmacht aan seniorzwemmers van de concurrentie. Ze harkte zich met alles wat ze in zich had naar de finish en dat bleek na het aantikken, tot grote vreugde van alles en iedereen bij DedemsvaartAC, goed voor de eerste plaats te zijn. De laatste keer dat er een estafette-titel bij de dames gegrepen werd, dateert uit de jaren negentig van de vorige eeuw. Een waardiger eind van een seizoen had men zich DedemsvaartAC niet kunnen wensen.